Ads 468x60px

Labels

Slavonski Bećarci


Kapo stara, ne izdaj bećara,
kad on luta pod tuđi kućara.

Svekrvice dobro se priredi,
stigla snaja visit ćeš na gredi

Guram, turam, ne može da uđe
moja noga u cipele tuđe

Odkad selom veterinar šeće,
krava bika nit' pogledat neće.

Sastali se šokci i bosanci
cinci linci pa i dalmatinci
sitni novci pa i hercegovci.

Otkad jesam nikad valjo nisam
i umrijet ću popravit se neću.

Naša mlada izašla je žuta
ej dobila je sedam osam puta.

Ej lako ti je poznati bećara
šorom ide i očima šara.

Baba zeta sa kreveta vuče
bježi zete zdropit ćeš mi djete.

Idem putem ispade mi mudo
nebi dugo ispade i drugo.

Koliki sam još utero nisam
svoga vola među brda gola.

Oj curice na guzove tvoje
trebalo bi metit obručove.

Ja sam svoju pribio geveru
janje moje na guzove tvoje.

Ej šorom ide sedam osam žena
ja poznajem koja muža nema.

Svi mi kažu da sam bećarina
što ja šešir nosim na očima.

Aj ulazud ti curo šlingeraji
kad na njima spavaju bećari.

Preko šora pružio se lanac,
ide lola i pjeva bečarac.

Kad bečari šorom zapjevaju,
pendžeri se širom otvaraju.

Bečari se ne ženiju mladi,
bečaruju dok im ne dojadi.

Dođi curo, ne trebaš se marit,
znam što radim, neću te pokvarit.

Oj ti curo skini ambalažu,
da uvedem Forda u garažu

Mene moji naučili strici,
il' se ženi il' si ga osici!

Kiša pada, pa u prozor zvrca,
mala Anka 'oće da se sanka...

Što sam sinoć jednu uz tarabu
bosom nogom nagazio žabu...

Bradu brijem a brkove sučem,
Teško onoj kojoj ga zavučem

Imam kitu najvecu na svitu
Sa njom cure razvijaju pitu

Oj Jelena raširi koljena
Nema smisla što si tol'ko stisla

Curino me opržilo meso,
Tri sam dana nogama otres'o

Cure, žene, što bi vi od mene
Dok sam mog'o ja sam vam pomog'o
Sad ne mogu,fala dragom Bogu

Sve ću, sve ću, samo Jule neću,
jer u Jule guzovi se gule.

Idem selom i nosim gitaru,
selo misli stigo Elvis Presley

Pijem pivo, jel ti mužu krivo
ako nije pit ću i rakije.

Dok sokakom stara pjesma kreće,
običaji izumrjeti neće.

Svekrva mi svake noći budna,
Boga moli da ostanem trudna.

Imam dragog kojem se ne diže,
sa stolice kad´ punica stiže.

Mala moja kada bi mi dala
I ti bi se donatorom zvala

Koja pođe za mene udovca,
Mora biti čupava k'o ovca

Igram kolo džemper mi na ruci,
dođi mala pa mi ga navuci.

Kad me lola metio u granje
videla sam bestežinsko stanje.

Mani lolo, ak' ne dođeš često,
drugi će ti zauzeti mesto.

Otkako sam, valjan bio nisam;
i umreću, popravit' se neću!

Ženiću se i ja ove zime -
nek' se majka ima svađat s kime!


Ženiću se onom koja puši -
nek' mi meso na tavanu suši.

Mala moja progutala žvaku,
pa joj nešto raste u stomaku.

Moram piti, moja majko stara;
svake noći sanjam konobara.

Na mog tatu jurišale žene,
a na mene curice poštene.

Bolestan sam i nema mi lijeka.
Ajde curo, budi apoteka!

Mala moja, o moj cvijete plavi,
ja zbog tebe škole zaboravi'.

Suknja tjesna, a curica bjesna,
ne da pusta da joj ljubim usta.

Mene ćaća oženi nejačka;
cura jača - neda pokrivača.

Imam šupu i na šupi rupa,
komšinicu gledam kad se kupa.

Mala moja, pravi prozor veći -
nažulj'o sam leđa ulazeći!

Šorom sredom, svima mater redom,
grdim žene koje mrze mene.

Teško ćurki kad nema ćurana
i nevjesti kad ostane sama.

Meni mala u podrumu dala,
dala mi je da popijem rakije.

Al' sam sinoć jednu uz banderu
desnom nogom udario keru.

Mala moja ruski satelitu,
širi noge da lansiram kitu.

Mala moja evo tebi kunu,
pa operi picu u sapunu.

Da je pizde k'o na nebu zvizde,
svi bi ljudi jebali k'o ludi.

Popela se baba na banderu,
jebe mater elektromonteru.

Sjela koka na dvadest jaja
pile moje i ti ćeš na dvoje

Idem šorom i pičim motorom
koga sretnem na kurac ga metnem

Alaj volim mladoga šofera,
koji znade pravo da utjera.

Idem šorom, ispala mi čuna,
niko o njoj ne vodi računa.

Baš me briga, živim kao ćuko,
samo gledam gdje bi ga zavuko.

Kad namignem i malo zažmirim,
u tri cure srce uznemirim.

Nisam majstor da napravim bure,
al' sam majstor da osvajam cure.

Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.