Ads 468x60px

Labels

Uskrsna šunka i kobasica


U Slavoniji je običaj da se dan prije uskrsa kuha šunka i kobasica. Tradicija nalaže da se na Uskrsno jutro priprema košarica na koju se stavlja šlingana salveta te komad kuhane šunke, kobasice, šarana jaja, Uskrsni kruh, mladi luk, sol i hren i sve zajedno se nosi u crkvu na blagoslov jela. Nakon povratka iz crkve priprema se doručak na kojem se poslužuje blagoslovljena hrana. 

Kako se kuha šunka i kobasica.

Tradicionalno se uzima šunka koja je već bila dimljena skoro tri ili četiri mjeseca, dobro se opere i postavi se u odgovarajuću posudu s hladmom vodom da odstoji jedan dan (24 sata). Hladna voda izvlači sol iz šunke i "omekani" meso"

U slavonskim selima za kuhanje šunke koristi se posuda tzv "kotluša". Običaj je da se najveća i najbolja šunka kuha za Uskrs. Zapravo prije Uskrsa nikada se nije "načimala" dimljena šunka. Šunka se stavi u kotlušu i prekrije čistom hladnom vodom i naloži vatra.
Opće pravilo je da se šunka kuha onoliko sati koliko teži kilograma, premda to ne treba biti pravilo, sve zavisi kako održavate vatru. Vatra treba biti laganija da cijeli proces kuhanja traje oko četiri do pet sati.

Kobasica ili kako se u Slavoniji još naziva kulinova seka dodaje se kada je šunka napola kuhana. I to ovisi od veličini kulinove seke, jedno sat dva do potpunog zavšetka kuhanja.

Ovako kuhana šunka ostavi se u istoj vodi još neko vrijeme, te se izvadi u posudu i prekrije platnenom krpom.

U mnogim selima prakticira se zajedničko kuhanje šunke. Sakupe se nekoliko susjeda li rođaka i u istoj velikoj kotluši kuhaju po nekoliko šunki. To daje ugođaj zajedništva, druženja i prijateljskog odnosa. 





Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.