Ads 468x60px

Labels

Paprikaš od divljači


Sastojci
  • 5 kg mesa -preporučljivo da prevladava srnetina, ali ide i ostala divljač.....5 kg
  • 1.5 - 2 kg crvenog luka 
  • 0,2 kg mrkve 
  • 1 - 2 češnja češnjaka Češnjak (sasvim malo)
  • 0,15 kg korijen peršina Peršin korijen jedan 
  • 0,10 kg celera Celer
  • dvije goveđe kocke 
  • nekoliko listića lovorovog lista
  • senf oko dvije jušne žlice
  • Rajčica koncentrat dvije jušne žlice
  • Četri do pet feferona
  • Malo sušenih vrgnja ili vrećicu krem juhe od vrganja
  • Vegeta, sol, biber po želji
  • Krumpir za gustoću po potrebi i želji
  • Na samom kraju 1 dcl bijelog vina

Način pripreme:

Meso bi trebalo staviti makar jedan dan u mokri pac (pac: crveni luk, bjeli luk, lovor list, sol ,ocat, mrkva)
Sitno sjeckani ili izmiksani luk desetak minuta dinstati, a onda dodavati meso redom  po starosti, najprije staro, ono žilavije (jelen, muflon, straija svinja..), a onda mlađe i mekše (srnetina, mlado prase..) i tako redom. Odmah treba dodati i goveđe kocke. Također odmah nakon toga treba dodavati miksano ili ribano povrće (mrkva, peršin, celer, češnjak), feferoni (njih je dobro izlomiti) i lovor list.
Povrće se može i  dan prije prokuhati  pa zatim izmiksati te dodati mesu i luku na još malo dinstanja.
Gljive malo prodinstati prije dolijevanja vode.
Kada meso omekša, treba doliti 10 litara vruće vode i dodavati ostale začine prema željenom okusu.
Krumpir se može izmiksati i dodati kad je dodana voda, a može se i dinstati, ali prethodno mora biti isjeckan na sitne kockice, kako bi se sasvim raskuhao i poslužio za postizanje gustoće.
Na samo kraju dodaje se vino.
Ova količina paprikaša je dovoljna za dvadesetak ljudi. 




Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.