Proja ili domaći kukuruzni kruh bez kvasca
Kukuruzna proja je tradicionalno slavonsko jelo koje su naše bake i majke pripremale. Pažljivo su birale kvalitetne klipove kukuruza te ga runile uz tople šporete i uz svijetlo petrolejki ili svijeća. Kukuruz bi nosile kod mlinara ili osobe koja ima tzv "kameni" mlin. Samo takav kameni mlin mogao je proizvesti prekrasno kukuruzno brašno.
Potrebni sastojci za proju:
- 1kg domaćeg kukuruznog brašna
- 1 mala žličica soli
- 1 mala žličica šećera
- 2 do 3 žlice ulja
- 2do 3 kapi octa
- Pola litre kipuće vode
Priprema proje
- U veću posudu staviti kukuruzno brašno, dodati sol, šečer, ulje i par kapi octa. Malo promiješati vilicom i onda preliti sa otprilike pola litre kipuće vode. Miješati kuhačom i po potrebi dodavati još vode tako da se može umijesiti ne pretvrdo tijesto. Kad se malo prohladi još jednom mijesiti rukama, oblikovati kuglu ili odmah staviti u lim namazan masnoćom. Peći tek kad se tijesto sasvim ohladi oko 45 min na 180 stupnjeva.
- Gotovo je kad su rubovi rumeni ali dobro je ostaviti proju još pola sata u isljučenoj pećnici da se prosuši. Ako se čuje da šušti kad izvadite iz pećnice treba još malo vratiti nazad. Gotovu proju premazati margarinom ili običnom svinjskom masti da ostane meka korica, umotati u krpu i ne rezati dok se sasvim ne ohladi.
- Servirati narezano na tanke šnjite sa sirnim namazom, kao običan kruh , ali najbolja je naribana na krupne rezance i prelivena vrelim mlijekom ili pak sa ugrijanom svinjskom masti.
Popular Posts
-
Hladetina, aspik ili pače je ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo je zimsko jelo koje se servira kao hladn...
-
Sastojci 5 kg mesa -preporučljivo da prevladava srnetina, ali ide i ostala divljač.....5 kg 1.5 - 2 kg crvenog luka 0,2 kg mrk...
-
Sastojci 4 kom pilećih bataka sa zabatkom 1 manja glavica luka nekoliko komada (sami po želji odredite količinu) krumpira 1...
-
Sastojci za pripremu "Pijanog šarana" 1,5-2 kg težak šaran 4-5 režnja češnjaka (bijeli luk) 3 dl vina, maslino...
-
Sastojci: 1 svježa svinjska koljenica (oko 1,5 kg), 1 vezica povrća za juhu, 1 žlica soli, 2 režnja češnjaka, 1 žličica papra u z...
-
Za pripremu je potreban tovljeni šaran od 1,5kg do 2kg, sol, vegeta, crvena mljevena paprika. Šaran se prvo očisti te se otvori s leđne stra...
-
U Slavoniji je običaj da se dan prije uskrsa kuha šunka i kobasica. Tradicija nalaže da se na Uskrsno jutro priprema košarica na koju s...
-
Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati glj...
-
Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa Sastojci 50 dkg mljevene svinjet...
-
Kupus narežite na rezance, posolite ga i pustite da stoji pola sata. Stavite zatim u lonac i žlicu masti i na vruću mast dodajte ...
Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
-
Kako očistiti dasku za rezanje
-
[image: kako očistiti dasku za rezanje]
Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je
teško u potpunosti očistiti takvu drv...
10 years ago