Ads 468x60px

Labels

Pečeni svinjski but na lovački



Sastojci

  • 1 kg svinjskog buta bez kosti
  • 100g suhe slanine
  • 250g crvenog luka
  • 4 – 5 režnjeva bijelog luka
  • 100g mrkve
  • 350g rajčica
  • 2 dl vina
  • 50 g suhih šljiva
  • 250g krušaka
  • kim
  • sol i papar


Priprema

  • Svinjski but našpikajte slaninom, mrkvom i bijelim lukom, zatim meso popaprite i pospite s malo kima.
  • Stavite meso u posudu za pečenje, oko mesa stavite na krupno narezani crveni luk i suhe šljive te podlijte vinom. Sve pokrijte folijom i pecite u pećnici na 185 stupnjeva Celzija oko 60 minuta. Provjerite je li meso pečeno, ako nije produljite s pečenjem dok ne omekša.
  • Kad je meso gotovo, umak koji je ostao od pečenja propasirajte. U propasirani dodajte kruške narezane na kriške i sve skupa prokuhajte 5 minuta. Meso narežite na šnite i prelijte gotovim umakom.
  • Uz pečenje poslužite široke rezance i mahune propirjane na maslacu. 


Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.