Gljive lisičarke sa jajima
Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima
- 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati gljive lisičarke bolje da ih kupite u prodajnom centru
- 4 jaja
- malo maslaca ili maslinovog ulja
- sol i biber
- začin - menta, majčina dušica,
- kiselo vrhnje i sir
Kako pripremiti lisičarke sa jajima
- Gljive treba očistiti od zemlje i prljavštine, operite ih pod mlazom vode i iscijedite.
- Staviti ih na maslac i lagano dinstati.
- Posoliti ih i pobiberiti po želji.
- Izmutiti jaja i zaliti dinstane lisicarke.
- Dodati, naravno po želji, svježe isjeckanu mentu i majčinu dušicu po gotovoj smjesi.
Ovako jednostavno pripremljene gljive lisičarke sa jajima servirati sa kiselim vrhnjem i svježim sirom, .
Gljive lisičarke
Gljiva Lisičarka (lat. Cantharellus cibarius; Lisičica, lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnica) jestiva je i iznimno ukusna gljiva. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8cm, stručak kratak, dužine do 8cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka, djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren. Lisičarka je vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Lisičarka se može se jesti i sirova.
Oprez:
Moguća je zamjena sa otrovnom gljivom zavodnicom koja je veća od nje a ako je se drži u ruci pušta narančasto-smeđu boju.
Popular Posts
-
Hladetina, aspik ili pače je ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo je zimsko jelo koje se servira kao hladn...
-
Sastojci 5 kg mesa -preporučljivo da prevladava srnetina, ali ide i ostala divljač.....5 kg 1.5 - 2 kg crvenog luka 0,2 kg mrk...
-
Sastojci 4 kom pilećih bataka sa zabatkom 1 manja glavica luka nekoliko komada (sami po želji odredite količinu) krumpira 1...
-
Sastojci za pripremu "Pijanog šarana" 1,5-2 kg težak šaran 4-5 režnja češnjaka (bijeli luk) 3 dl vina, maslino...
-
Sastojci: 1 svježa svinjska koljenica (oko 1,5 kg), 1 vezica povrća za juhu, 1 žlica soli, 2 režnja češnjaka, 1 žličica papra u z...
-
Za pripremu je potreban tovljeni šaran od 1,5kg do 2kg, sol, vegeta, crvena mljevena paprika. Šaran se prvo očisti te se otvori s leđne stra...
-
U Slavoniji je običaj da se dan prije uskrsa kuha šunka i kobasica. Tradicija nalaže da se na Uskrsno jutro priprema košarica na koju s...
-
Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati glj...
-
Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa Sastojci 50 dkg mljevene svinjet...
-
Kupus narežite na rezance, posolite ga i pustite da stoji pola sata. Stavite zatim u lonac i žlicu masti i na vruću mast dodajte ...
Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
-
Kako očistiti dasku za rezanje
-
[image: kako očistiti dasku za rezanje]
Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je
teško u potpunosti očistiti takvu drv...
10 years ago