Ads 468x60px

Labels

Gljive lisičarke sa jajima





Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima
  • 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati gljive lisičarke bolje da ih kupite u prodajnom centru  
  • 4 jaja   
  • malo maslaca ili maslinovog ulja  
  • sol i biber   
  • začin - menta, majčina dušica,
  • kiselo vrhnje i sir
Kako pripremiti lisičarke sa jajima
  • Gljive treba očistiti od zemlje i prljavštine, operite ih pod mlazom vode i iscijedite.
  • Staviti ih na maslac i lagano dinstati.
  • Posoliti ih i pobiberiti po želji.
  • Izmutiti jaja i zaliti dinstane lisicarke.
  • Dodati, naravno po želji, svježe isjeckanu mentu i majčinu dušicu po gotovoj smjesi.

Ovako jednostavno pripremljene gljive lisičarke sa jajima servirati sa kiselim vrhnjem i svježim sirom, .


Gljive lisičarke

Gljiva Lisičarka (lat. Cantharellus cibarius; Lisičica, lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnica) jestiva je i iznimno ukusna gljiva. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8cm, stručak kratak, dužine do 8cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka, djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren. Lisičarka je vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Lisičarka se može se jesti i sirova.

Oprez:
 Moguća je zamjena sa otrovnom gljivom zavodnicom koja je veća od nje a ako je se drži u ruci pušta narančasto-smeđu boju.





Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.