Ads 468x60px

Labels

Pašteta od čvaraka



Državni Zavod za intelektualno vlasništvo 2009. godine izdao je  patent kojim su čvarci stekli status autohtonog slavonskog proizvoda s geografskim podrijetlom. U davna vremena čvarci su bili osnovno jelo na svim slavonskim trpezama jer su proizvedeni kao dodatni produkt prilikom topljenja masti. Mast je bila dragocjeni prehrambeni artikl dok su čvarci smatrani tzv "sirotinjsko jelo". Međutim kako se sve s vremenom mijenja tako su i čvarci dobili na važnosti a u posljednje vrijeme i na cijeni, pa jedan kilogram dobrih i kvalitetnih čvaraka košta skoro tri puta više nego kilogram svinjskog šnicla.

Čvarke možemo koristiti u pripremi i raznih kolača i razno-raznim receptima za pripremu drugih jela. U nastavku donosimo jedan recept za pripremu paštete od čvaraka. Ovakva jednostavna pašteta je iznimno hranjiva i daje energiju da početak radnog dana. Još kada se namaže na krišku domaćeg kruha užitak je neprocjenjiv.

Sastojci za pripremu paštete od čvaraka
  • 200 g čvaraka
  • 2 češnja češnjaka (bijelog luka, naravno po mogućnosti domaćeg iz našeg vrta ili kupljenog od poznatog obiteljskog gospodarstva)
  • Jedna manja glavica crvenog luka
  • sol po ukusu i želji
  • papar po ukusu i želji
  • ljuta i slatka crvena mljevena paprika po ukusu i želji
Kako pripremiti paštetu od čvaraka:
  • Čvarke, češnjak i crveni luk sameljite u mašini za meso. 
  • Mljevenim čvarcima dodajte začine po želji i ukusu te sve zajedno dobro promiješajte. 
  • Poslužite na domaćem kruhu ili pak propečenom kruhu.






Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.