Ads 468x60px

Labels

Domaći slavonski sir i vrhnje

Domaći slavonski sir


Domaći slavonski sir je bio posluživan na svakoj slavonskoj trpezi (stolu). Sastavni dio obroka, naročito uz kulin, kobasicu i dimljenu šunku i naravno slaninu. Skoro svako domaćinstvo je pripremalo domaći sir, bez obzira da li su imali krave ili ne. Ako nisu imali krave, mlijeko se kupovalo od susjeda.

Priprema domaćeg slavonskog sira

Domaći sir se priprema od svježeg kravljeg mlijeka koje se procijedi i izlije u tegle (posuda posebnog oblika i namjene, izrađena ručno od gline, pečena i glazirana) za kiseljenje. 

Tegla za pripremu slavonskog sira


Drži se na sobnoj temperaturi pri čemu se masnoća iz mlijeka digne na površinu i dobiva se kiselo vrhnje. Ljeti kad su visoke temperature mlijeko je bolje kiseliti na hladnijoj podrumskoj temperaturi. Ovisno o temperaturi mlijeko se kiseli od 1-2 dana.

Na površini se nataloži sloj vrhnja kojeg treba skinuti s kašikom, a mlijeko uz rub štednjaka malo smlačiti da se ubrza zgrušavanje bjelančevina. Nakon nekoliko sati zgrušano mlijeko staviti u vrećicu za sir (platnena vrećica) i pustiti da se dobro ocijedi.

Rashlađeni sir poslužiti s dodatkom kiselog vrhnja. Danas se umjesto vrećice za sir koristi cjediljka pokrivena gazom.

Ocjeđena tekućina se naziva sirutka. Sirutka je bogata vitaminima i proteinima. U "starim" vremenima sirutka se bacala odnosno davala životinjama (svinjama i kravama) kao hrana. Kada se spoznalo da je sirutka vrlo dobra za podizanje imuniteta postala je sastavni dio prehrane. Naročito osobe koje žele povećati mišićnu masu koriste sirutku u svakodnevnim obrocima.


 Domaći slavonski sir



 Domaći slavonski sir



 Domaći slavonski sir








Slavonska tradicionalna hrana

Popular Posts


Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
 
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom - kulin, šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina ili lučevine, slavonska satrica....to su jela koja svojim egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena. Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima. U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne, neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su pod nazivnik ''bezmasna jela'', a u današnje vrijeme, koje za većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su gotovo potpuno zaboravljena. Tradicionalnu prehranu kao što su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela tradicionalne kuhinje s ovih prostora.

Naši su stari od gusaka i pataka pripremali razna jela, ali u doba žetve, kad bi se uzimali nadničari, pripremao bi se tradicionalni guščji paprikaš koji se, uz uvijek prisutne slavonske delicije poput kulina, šunke, kobasice, švargla i čvaraka koji su bili slavonski doručak, a našao bi se na stolu i za ručak, za vrijeme žetve. Jela od ribe je dio života uz rijeke Savu, Dunav i Dravu naviknuo je Slavonce na riječnu ribu i to najčešće šarana pa stoga ne čudi što recepte poput fiš-paprikaša ili šarana u rašljama.
U tradicionalne slavonske kolače ubrajaju se paprenjaci, medenjaci, šape i breskvice,a budući da su ti kolači koji su mogli stajati i nekoliko dana, snaše su ih pripremale uoči kirbaja, odnosno proslava crkvenih godova i za svadbe, a čuvale u ladicama starih kredenaca. Pogačice sa čvarcima i salenjaci kolači su koji se najčešće pripremaju za svinjokolje.
Tu su i nezaobilazne makovnjače i orahnjače, posebno su dobre one iz krušne ili vanjske peći.