Jelo naše mladosti, kada se prisjećamo što smo jeli kada smo bili mali, ovo je jedno od tih jela. Naše mame i bake su kuhali yafriganu juhu kad smo bili bolesni, zimi, lječili smo njome probavne tegobe, davala nam je snagu, njome se čak liječi i mamurluk. Danas je tu kao recept, za neke nove generacije, da znaju omjere i postupak, ma da se ne zaboravi.
Za pripremu zafrigane juhe trebat će vam:
- 1 dcl ulja
- 1 komadić češnjaka
- 4 žlice brašna
- 1.3 l hladne vode
- 1 žličica crvene paprike
- 2 žličice soli
- 2 jaja
Postupci pripreme zafrigane juhe
- Ulje stavite u lonac, dodajte mu nasjeckani češnjak te popržite toliko da malo zamiriše.
- Na to dodajte brašno neprestano miješajući i pržite dok malo ne potamni.
- Potom dodajte hladnu vodu, crvenu papriku i sol.
- Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha, nastavite miješati kako se zafrig ne bi zalijepio za dno posude.
- Nakon što prokuha dodajte 2 izmućena jaja i kuhajte još nekoliko minuta.
- Po želji možete u juhu dodati i rižu ili uz gotovu juhu poslužiti narezani kruh, propečeni ili ne ovisno o ukusu.