Sastojci
- 5 kg mesa -preporučljivo da prevladava srnetina, ali ide i ostala divljač.....5 kg
- 1.5 - 2 kg crvenog luka
- 0,2 kg mrkve
- 1 - 2 češnja češnjaka Češnjak (sasvim malo)
- 0,15 kg korijen peršina Peršin korijen jedan
- 0,10 kg celera Celer
- dvije goveđe kocke
- nekoliko listića lovorovog lista
- senf oko dvije jušne žlice
- Rajčica koncentrat dvije jušne žlice
- Četri do pet feferona
- Malo sušenih vrgnja ili vrećicu krem juhe od vrganja
- Vegeta, sol, biber po želji
- Krumpir za gustoću po potrebi i želji
- Na samom kraju 1 dcl bijelog vina
Način pripreme:
Meso bi trebalo staviti makar jedan dan u mokri pac (pac: crveni luk, bjeli luk, lovor list, sol ,ocat, mrkva)
Sitno sjeckani ili izmiksani luk desetak minuta dinstati, a onda dodavati meso redom po starosti, najprije staro, ono žilavije (jelen, muflon, straija svinja..), a onda mlađe i mekše (srnetina, mlado prase..) i tako redom. Odmah treba dodati i goveđe kocke. Također odmah nakon toga treba dodavati miksano ili ribano povrće (mrkva, peršin, celer, češnjak), feferoni (njih je dobro izlomiti) i lovor list.
Povrće se može i dan prije prokuhati pa zatim izmiksati te dodati mesu i luku na još malo dinstanja.
Gljive malo prodinstati prije dolijevanja vode.
Kada meso omekša, treba doliti 10 litara vruće vode i dodavati ostale začine prema željenom okusu.
Krumpir se može izmiksati i dodati kad je dodana voda, a može se i dinstati, ali prethodno mora biti isjeckan na sitne kockice, kako bi se sasvim raskuhao i poslužio za postizanje gustoće.
Na samo kraju dodaje se vino.
Ova količina paprikaša je dovoljna za dvadesetak ljudi.