Inati se Slavonijo
Sa prozora opet vire
ona stara dobra lica
ma, ne zna se što je šire
ili duša il’ ravnica
Ovdje vrijeme ko da stoji
kao da sve duže traje
otkad pamte stari moji
odlazi se, a ostaje
Inati se, Slavonijo
ljepota nek tvoja boli
nema onog ko te ne zna
ko te ne zna, a ne voli
Još se pamte s puno žara
riječi moga starog dide
jadan onaj koji vara
nemoj da se tvoji stide
Tamo negdje, u daljini
svoju tajnu ljubav krije
ma, sve se mi više čini
ne mogu bez Slavonije
Inati se, Slavonijo
ljepota nek tvoja boli
nema onog ko te ne zna
ko te ne zna, a ne voli
Popular Posts
-
Hladetina, aspik ili pače je ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo je zimsko jelo koje se servira kao hladn...
-
Sastojci 5 kg mesa -preporučljivo da prevladava srnetina, ali ide i ostala divljač.....5 kg 1.5 - 2 kg crvenog luka 0,2 kg mrk...
-
Sastojci 4 kom pilećih bataka sa zabatkom 1 manja glavica luka nekoliko komada (sami po želji odredite količinu) krumpira 1...
-
Sastojci za pripremu "Pijanog šarana" 1,5-2 kg težak šaran 4-5 režnja češnjaka (bijeli luk) 3 dl vina, maslino...
-
Sastojci: 1 svježa svinjska koljenica (oko 1,5 kg), 1 vezica povrća za juhu, 1 žlica soli, 2 režnja češnjaka, 1 žličica papra u z...
-
Za pripremu je potreban tovljeni šaran od 1,5kg do 2kg, sol, vegeta, crvena mljevena paprika. Šaran se prvo očisti te se otvori s leđne stra...
-
U Slavoniji je običaj da se dan prije uskrsa kuha šunka i kobasica. Tradicija nalaže da se na Uskrsno jutro priprema košarica na koju s...
-
Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati glj...
-
Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa Sastojci 50 dkg mljevene svinjet...
-
Kupus narežite na rezance, posolite ga i pustite da stoji pola sata. Stavite zatim u lonac i žlicu masti i na vruću mast dodajte ...
Slavonska kuhinja je sklad mesa, povrća i začina.
Njezina gastronomska kultura je vrlo stara. Tradicionlana slavonska kuhinja većim dijelom koristi: kravlje mlijeko i njegove prerađevine, kiseljeno povrće, salamureno i sušeno (na dimu) svinjsko meso (sušena slanina, sušene kobasice, kulen, kulenova seka, čvarci), paprike te druge jake začine, dok mesna jela su: gulaš, paprikaš, čobanac, meso divljači, sarma. U ovim područjima ljuti gulaš (goveđi ili od divljači), regos (više vrsta mesa i tjestenina), fiš-paprikaš (s više vrsta ribe: šaran, štuka, itd.) su vrlo tipični u kulinarstvu.
-
Kako očistiti dasku za rezanje
-
[image: kako očistiti dasku za rezanje]
Dasku za rezanje koristimo svi. Upravo zbog toga jako dobro znamo koliko je
teško u potpunosti očistiti takvu drv...
11 years ago