Pages

Zafrigana juha





Jelo naše mladosti, kada se prisjećamo što smo jeli kada smo bili mali, ovo je jedno od tih jela. Naše mame i bake su kuhali yafriganu juhu kad smo bili bolesni, zimi, lječili smo njome probavne tegobe, davala nam je snagu, njome se čak  liječi i mamurluk. Danas je tu kao recept, za neke nove generacije, da znaju omjere i postupak, ma da se ne zaboravi.

Za pripremu zafrigane juhe trebat će vam:
  • 1 dcl ulja

  • 1 komadić češnjaka
  • 4 žlice brašna
  • 1.3 l hladne vode
  • 1 žličica crvene paprike
  • 2 žličice soli
  • 2 jaja

Postupci pripreme zafrigane juhe
  1. Ulje stavite u lonac, dodajte mu nasjeckani češnjak te popržite toliko da malo zamiriše. 
  2. Na to dodajte brašno neprestano miješajući i pržite dok malo ne potamni.  
  3. Potom dodajte hladnu vodu, crvenu papriku i sol. 
  4. Kuhajte na laganoj vatri dok ne prokuha, nastavite miješati kako se zafrig ne bi zalijepio za dno posude.  
  5. Nakon što prokuha dodajte 2 izmućena jaja i kuhajte još nekoliko minuta. 
  6. Po želji možete u juhu dodati i rižu ili uz gotovu juhu poslužiti narezani kruh, propečeni ili ne ovisno o ukusu.