Sastojci za pripremu "Pijanog šarana"
- 1,5-2 kg težak šaran
-
4-5 režnja češnjaka (bijeli luk)
- 3 dl vina,
- maslinovo ulje
- papar u zrnu
- grančica ružmarina
-
papar, sol po ukusu i želji
- vegeta
- kriške limuna
- peršin
Priprema "Pijanog šarana"
- Očišćenog šarana zarežemo nožem s vanjske strane na svakih dva do tri centimetra, zatim posolimo, popaprimo i pospemo vegetom izvana i iznutra.
- Pustimo da odstoji na hladnom bar dvadesetak minuta.
- U međuvremenu očistimo 4-5 režnja češnjaka, sitno ga nasjeckamo i stavimo u 3 dl vina.
- U vino stavimo grančicu ružmarina i nekoliko zrna papra.
- Ribu stavimo u vatrostalnu ovalnu posudu ili pleh prethodno namazan maslinovim uljem.
- Riba se prelije uljem, stavi u pećnicu, te peče oko jedan sat.
- Kada se riba malo zapeče, zalijemo je prije pripremljenim vinom i pečemo dalje uz često zalijevanje sokom od pečenja.
- Pečenog šarana izvadimo na pladanj, prelijemo sokom u kojem se pekao, ukrasimo kriškama limuna i pospemo sitno nasjeckanim peršinom.
Ako imate pušnicu u kojoj sušite meso, prosušite sa dva do tri dima očišćenog šarana. Tada dobijete savršen ukus mesa i boja mu bude crvenkasta. Prilikom pečenja šarana možete dodati krumpir isjeckan na pločke.