Pages

Pijani šaran



Sastojci za pripremu "Pijanog šarana"

  • 1,5-2 kg težak šaran
  • 4-5 režnja češnjaka (bijeli luk)
  • 3 dl vina,
  • maslinovo ulje
  • papar u zrnu
  • grančica ružmarina
  • papar, sol po ukusu i želji
  • vegeta
  • kriške limuna
  • peršin

Priprema "Pijanog šarana"

  • Očišćenog šarana zarežemo nožem s vanjske strane na svakih dva do tri centimetra, zatim posolimo, popaprimo i pospemo vegetom izvana i iznutra. 
  • Pustimo da odstoji na hladnom bar dvadesetak minuta. 
  • U međuvremenu očistimo 4-5 režnja češnjaka, sitno ga nasjeckamo i stavimo u 3 dl vina. 
  • U vino stavimo grančicu ružmarina i nekoliko zrna papra. 
  • Ribu stavimo u vatrostalnu ovalnu posudu ili pleh prethodno namazan maslinovim uljem. 
  • Riba se prelije uljem, stavi u pećnicu, te peče oko jedan sat. 
  • Kada se riba malo zapeče, zalijemo je prije pripremljenim vinom i pečemo dalje uz često zalijevanje sokom od pečenja. 
  • Pečenog šarana izvadimo na pladanj, prelijemo sokom u kojem se pekao, ukrasimo kriškama limuna i pospemo sitno nasjeckanim peršinom.  
Ako imate pušnicu u kojoj sušite meso, prosušite sa dva do tri dima očišćenog šarana. Tada dobijete savršen ukus mesa i boja mu bude crvenkasta. Prilikom pečenja šarana možete dodati krumpir isjeckan na pločke.