Kukuruzna proja je tradicionalno slavonsko jelo koje su naše bake i majke pripremale. Pažljivo su birale kvalitetne klipove kukuruza te ga runile uz tople šporete i uz svijetlo petrolejki ili svijeća. Kukuruz bi nosile kod mlinara ili osobe koja ima tzv "kameni" mlin. Samo takav kameni mlin mogao je proizvesti prekrasno kukuruzno brašno.
Potrebni sastojci za proju:
- 1kg domaćeg kukuruznog brašna
- 1 mala žličica soli
- 1 mala žličica šećera
- 2 do 3 žlice ulja
- 2do 3 kapi octa
- Pola litre kipuće vode
- U veću posudu staviti kukuruzno brašno, dodati sol, šečer, ulje i par kapi octa. Malo promiješati vilicom i onda preliti sa otprilike pola litre kipuće vode. Miješati kuhačom i po potrebi dodavati još vode tako da se može umijesiti ne pretvrdo tijesto. Kad se malo prohladi još jednom mijesiti rukama, oblikovati kuglu ili odmah staviti u lim namazan masnoćom. Peći tek kad se tijesto sasvim ohladi oko 45 min na 180 stupnjeva.
- Gotovo je kad su rubovi rumeni ali dobro je ostaviti proju još pola sata u isljučenoj pećnici da se prosuši. Ako se čuje da šušti kad izvadite iz pećnice treba još malo vratiti nazad. Gotovu proju premazati margarinom ili običnom svinjskom masti da ostane meka korica, umotati u krpu i ne rezati dok se sasvim ne ohladi.
- Servirati narezano na tanke šnjite sa sirnim namazom, kao običan kruh , ali najbolja je naribana na krupne rezance i prelivena vrelim mlijekom ili pak sa ugrijanom svinjskom masti.