Pages

Gljive lisičarke sa jajima





Sastojci za pripremu gljiva lisičarki s jajima
  • 1/2 kg gljiva lisačarki (svježe ubranih), ako niste sigurni kako prepoznati gljive lisičarke bolje da ih kupite u prodajnom centru  
  • 4 jaja   
  • malo maslaca ili maslinovog ulja  
  • sol i biber   
  • začin - menta, majčina dušica,
  • kiselo vrhnje i sir
Kako pripremiti lisičarke sa jajima
  • Gljive treba očistiti od zemlje i prljavštine, operite ih pod mlazom vode i iscijedite.
  • Staviti ih na maslac i lagano dinstati.
  • Posoliti ih i pobiberiti po želji.
  • Izmutiti jaja i zaliti dinstane lisicarke.
  • Dodati, naravno po želji, svježe isjeckanu mentu i majčinu dušicu po gotovoj smjesi.

Ovako jednostavno pripremljene gljive lisičarke sa jajima servirati sa kiselim vrhnjem i svježim sirom, .


Gljive lisičarke

Gljiva Lisičarka (lat. Cantharellus cibarius; Lisičica, lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnica) jestiva je i iznimno ukusna gljiva. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8cm, stručak kratak, dužine do 8cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka, djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren. Lisičarka je vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Lisičarka se može se jesti i sirova.

Oprez:
 Moguća je zamjena sa otrovnom gljivom zavodnicom koja je veća od nje a ako je se drži u ruci pušta narančasto-smeđu boju.