Pages

Slavonska juha od graha



Sastojci za 4 osobe:

  • 40 dag sušene slavonske slanine
  • 40 dag graha
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 1 grančica celerova lišća
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica octa
  • 1 vezica peršina
  • 2 kriške kukuruznog kruha
  • 2 dag maslaca
  • 4 režnja češnjaka
  • 10 dag crvenog luka
  • 1 žlica svinjske masti

Priprema
  • Prije samog kuhanja juhe grah prokuhajte pa tu vodu ocijedite i bacite.
  • U dubokoj posudi na svinjskoj masti popržite sitno nasjeckani crveni luk. Kad poprimi zlatnu boju, dodajte slaninu, rajčicu, sitno nasjeckano lišće celera i ocijeđeni grah. Dolijte toliko vode da prekrije grah i kuhajte do vrenja.
  • Kad se grah gotovo skuha, ispasirajte ga u blenderu te dodajte sol, papar i mljevenu slatku papriku.
  • Poslužite s domaćim tijestom ili kriške domaćeg kruha natrljajte bijelim lukom i izrežite na kockice.