Sastojci za 4 osobe:
- 40 dag sušene slavonske slanine
- 40 dag graha
- 1 žlica pirea od rajčica
- 1 grančica celerova lišća
- 1 žlica brašna
- 1 žlica octa
- 1 vezica peršina
- 2 kriške kukuruznog kruha
- 2 dag maslaca
- 4 režnja češnjaka
- 10 dag crvenog luka
- 1 žlica svinjske masti
Priprema
- Prije samog kuhanja juhe grah prokuhajte pa tu vodu ocijedite i bacite.
- U dubokoj posudi na svinjskoj masti popržite sitno nasjeckani crveni luk. Kad poprimi zlatnu boju, dodajte slaninu, rajčicu, sitno nasjeckano lišće celera i ocijeđeni grah. Dolijte toliko vode da prekrije grah i kuhajte do vrenja.
- Kad se grah gotovo skuha, ispasirajte ga u blenderu te dodajte sol, papar i mljevenu slatku papriku.
- Poslužite s domaćim tijestom ili kriške domaćeg kruha natrljajte bijelim lukom i izrežite na kockice.