Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa
Sastojci
Priprema:
Zaprška:
Sastojci
- 50 dkg mljevene svinjetine (od buta)
- 5 dkg riže
- 5 dkg luka sitno nasjeckanog
- 1 jaje
- 1 žlica sitno sjeckanog češnjaka
- 1 žlica soli (ovisno koliko je kisel kupus)
- 1/2 žlice papra
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žlica vegete
- 10-12 listova kiselog kupusa srednje veličine
- suha kobasica
- suha slanina
- 3 lovorova lista
Priprema:
- Meso, rižu, luk, jaje, češnjak, sol, papar, mljevenu papriku i vegetu dobro rukom izmješati i ostaviti na stranu 15 minuta da se sastojci prožmu.
- Listove kiselog kupusa razdvojiti od glavice i ako su jako kiseli i slani oprati ih u hladnoj vodi. Ostatak listova poslagati na dno posude u kojoj će se kuhati sarma. Ostaviti par listova da se sarma pokrije.
- Na svaki list staviti jednaku količinu mesa i motati sarmu, te ju u krug slagati u posudu. Kada je sva sarma složene na nju staviti 3 lovorova lista i prekriti ju u jednom sloju sa listovima kupusa. Na to složiti suhu slaninu i kobasicu (naj bolje domaću). Zaliti vodom da se prekrije sarma i meso, poklopiti i kuhati na srednje jakoj vatri oko sat i pol.
- Nakon kuhanja skinuti sarmu s vatre i napraviti zapršku tako da ugrijete masnoću i na njoj popržite lagano papriku i brašno, ako je jako gusto dodajte još malo masnoće. Sarmu vratiti na vatru i u nju izliti zapršku. Sve dobro protresti uz okretanje posude lijevo-desno i još 5 minuta prokuhati te poslužiti.
Zaprška:
- 2 jušne žlice masti ili pola dcl ulja
- 1/2 žlice mljevene paprike
- 1 -2 žlice brašna