Pages

Slavonska sarma




Sarma je jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa

Sastojci

  • 50 dkg mljevene svinjetine (od buta)
  • 5 dkg riže
  • 5 dkg luka sitno nasjeckanog
  • 1 jaje
  • 1 žlica sitno sjeckanog češnjaka
  • 1 žlica soli (ovisno koliko je kisel kupus)
  • 1/2 žlice papra
  • 1 žlica mljevene paprike
  • 1 žlica vegete
  • 10-12 listova kiselog kupusa srednje veličine
  • suha kobasica
  • suha slanina
  • 3 lovorova lista

Priprema:

  • Meso, rižu, luk, jaje, češnjak, sol, papar, mljevenu papriku i vegetu dobro rukom izmješati i ostaviti na stranu 15 minuta da se sastojci prožmu.
  • Listove kiselog kupusa razdvojiti od glavice i ako su jako kiseli i slani oprati ih u hladnoj vodi. Ostatak listova poslagati na dno posude u kojoj će se kuhati sarma. Ostaviti par listova da se sarma pokrije.
  • Na svaki list staviti jednaku količinu mesa i motati sarmu, te ju u krug slagati u posudu. Kada je sva sarma složene na nju staviti 3 lovorova lista i prekriti ju u jednom sloju sa listovima kupusa. Na to složiti suhu slaninu i kobasicu (naj bolje domaću). Zaliti vodom da se prekrije sarma i meso, poklopiti i kuhati na srednje jakoj vatri oko sat i pol.
  • Nakon kuhanja skinuti sarmu s vatre i napraviti zapršku tako da ugrijete masnoću i na njoj popržite lagano papriku i brašno, ako je jako gusto dodajte još malo masnoće. Sarmu vratiti na vatru i u nju izliti zapršku. Sve dobro protresti uz okretanje posude lijevo-desno i još 5 minuta prokuhati te poslužiti.

Zaprška:

  • 2 jušne žlice masti ili pola dcl ulja
  • 1/2 žlice mljevene paprike
  • 1 -2 žlice brašna